Faktor drva: kako drveni namještaj poboljšava psihologiju zaposlenika i povećava produktivnost

18 siječnja, 20243 Minutes

U području uređenja ureda postoji rastući pokret integracije elemenata prirodnog svijeta u radno okruženje. Poznat kao "biofilni dizajn," ovaj pristup želi povezati zaposlenike s prirodom kako bi se promoviralo dobrobit i produktivnost. Među raznim prirodnim elementima koji se mogu integrirati u ured, drveni namještaj se ističe zbog svoje estetske privlačnosti i brojnih psiholoških prednosti.

ZNANOST IZA DOBROBITI DRVA
Studije sugeriraju da ljudi imaju inherentnu ljubav prema prirodnim elementima—ova privlačnost ima korijene u evoluciji. Članak objavljen u časopisu Journal of Environmental Psychology otkrio je da izlaganje drvu i drvenim proizvodima ima efekt smanjenja stresa, slično provođenju vremena u prirodi. Istraživači su zabilježili pad sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, kao i smanjenje razine hormona stresa kod pojedinaca izloženih drvenim interijerima u usporedbi s onima u ne-drvenim okruženjima.

 

KOGNITIVNE PREDNOSTI DRVA U PROSTORU
Još jedna studija u časopisu “Frontiers in Psychology” istaknula je da rad u prostoriji s drvenim elementima može poboljšati kognitivne funkcije. Sugerira se da drvena okruženja mogu pojačati koncentraciju i fokus, čime se povećava produktivnost. Broj nije zanemariv—zaposlenici su pokazali do 15% poboljšanja na kognitivnim testovima.

 

EMOCIONALNI BENEFITI
Izvještaj iz 2018. godine od Human Spaces otkriva da zaposlenici u radnim okruženjima koja uključuju prirodne elemente izvještavaju o 15% višem nivou dobrobiti. Također su 6% produktivniji i 15% kreativniji.

 

ZAŠTO DRVO?
Estetski privlačno: Drvo je uvijek bilo povezano s elegancijom i šarmom. Ukusan drveni stol ili stilizirana drvena stolica mogu dodati sloj sofisticiranosti koji većina sintetičkih materijala ne uspijeva pružiti.

Svestranost: Drveni namještaj je iznimno svestran, savršeno se uklapa u razne dizajnerske sheme, bilo da je riječ o modernom ili tradicionalnom stilu. Ova prilagodljivost čini ga ekonomičnim izborom na duge staze kako se trendovi uređenja ureda razvijaju.

Ekološke prednosti: Osim dobrobiti zaposlenika, drveni namještaj je i održivija opcija, posebno kada je odgovorno nabavljen. Drvo apsorbira ugljični dioksid i može se reciklirati, čime se smanjuje njegov ekološki otisak.

Povećanje zadovoljstva zaposlenika: Uključivanje drvenih elemenata u uredski namještaj može dramatično poboljšati zadovoljstvo zaposlenika. Anketa objavljena u časopisu Journal of Corporate Real Estate otkrila je da 82% zaposlenika izjavljuje da kvaliteta njihovog radnog okruženja utječe na njihovu razinu zadovoljstva poslom. S obzirom na prednosti drvenog namještaja za psihološku dobrobit, njegovo uključivanje može učiniti ured sretnijim mjestom.

 

ZAKLJUČAK
U potrazi za poboljšanom produktivnošću i dobrobiti zaposlenika, drveni namještaj se ističe kao efektivan, znanstveno potkrijepljen resurs. Uključivanjem drvenih elemenata u radni prostor, poslodavci mogu izgraditi ne samo ured, već i svetište dobrobiti i učinkovitosti. Brojevi su jasni: drvo ne gradi samo namještaj; ono gradi sretnija, produktivnija radna mjesta.